Ελληνικα για ολα τα επιπεδα

(Α1, Α2, Β1, Β2, Γ1, Γ2)

Βασικός στόχος των μαθημάτων είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ξένης και η προετοιμασία για τις επίσημες εξετάσεις ελληνομάθειας, αν και εφόσον ο σπουδαστής το επιθυμει.

Το σεμινάριο έχει ως εξής:

  • Διαδικτυακές συναντήσεις 3 κύκλων των 10 εβδομάδων για κάθε κύκλο για όλα τα επίπεδα.
  • Οι συναντήσεις διαρκούν 2 ώρες μία φορά την εβδομάδα με ένα διάλειμμα 10 λεπτών και είναι μεταξύ 19.30-21.30 το βράδυ.
  • Τα μαθήματα ξεκινουν τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκούν μέχρι τέλη Ιουνίου.
  • Πλήρης και συνεχή πρόσβαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα με το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό που βασίζεται στις θεματικές ενότητες καθώς και την ύλη που ορίζεται από το κέντρο ελληνικής γλώσσας: https://www.greek-language.gr/certification/node/94.html
  • Πριν την εγγραφή στα επίπεδα Α2-Γ2 θα γίνεται μία αξιολόγηση για να διαπιστωθεί το προαπαιτούμενο επίπεδο.
  • Τα τμήματα είναι κυρίως ομαδικά από 3-8 άτομα.
  • Σε όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας ο σπουδαστής καλείται να αναπτύξει όλα τα επίπεδα της γλώσσας: κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου.

Επίπεδα:

Α1

Ο Σπουδαστής μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει στα ελληνικά, αποκτά ένα βασικό λεξιλόγιο για να ανταπεξέλθει σε απλές επικοινωνιακές καταστάσεις και διαλόγους σε θέματα όπως: συστάσεις, εργασία και επάγγελμα, υγεία, στην αγορά, πρόσωπα και εθνικότητες κ.α. Επίσης έρχεται σε μια πρώτη επαφή με τη βασική γραμματική (κλίση ουσιαστικών και επιθέτων, ενεστώτας και κάποια ρήματα στον αόριστο, μέλλοντας και υποτακτική, προσωπικές αντωνυμίες, κ.α)

Α2

Προαπαιτούμενο το επίπεδο Α1

Ο στόχος του επιπέδου είναι ο σπουδαστής να μπορεί ανεξάρτητα να χρησιμοποιήσει ένα βασικό λεξιλόγιο και τις βασικές αρχές της γραμματικής σε επικοινωνιακές περιστάσεις. Να μπορεί να κάνει διάλογο με έναν πιο φυσικό τρόπο. Να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του και την χρήση της γραμματικής στα παρακάτω θέματα: εγώ και η οικογένεια μου, το σπίτι μου και η γειτονιά μου, το επάγγελμα και η εκπαίδευση μου, ο ελεύθερος μου χρόνος, κ.α. Η Γραμματική περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παρελθοντικούς χρόνους, μελλοντικούς χρόνους, αντωνυμίες, κ.α.

Β1

Προαπαιτούμενο το επίπεδο Α2

Ο στόχος του σπουδαστή είναι να καταφέρει να εξοικειωθεί με περισσότερα κείμενα και διαλόγους από τον τύπο ή την λογοτεχνία, από τραγούδια και ποιήματα που αφορούν διαφορετικά και ποικίλλα θέματα, ήθη και έθιμα, εικόνες της καθημερινής ζωής, καλοκαιρινές διακοπές, μεσογειακή διατροφή, τεχνολογία, αθλήματα και αγώνες κ.α. Να κατανοήσει καλύτερα την μορφολογία και την σύνταξη της χρήσης της γλώσσας. Να μάθει να χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων τον παρατατικό και τον αόριστο, τον συνεχή και απλό μέλλοντα, την συνεχή και απλή υποτακτική.

Β2

Προαπαιτούμενο το επίπεδο Β1

Στόχος του επιπέδου Β1 είναι να εμπλουτίσει ο σπουδαστής αλλά και να εμβαθύνει το λεξιλόγιο του σε συνάρτηση με τους ιδιωματισμούς της γλώσσας, σύνθετες εκφράσεις, κείμενα από εφημερίδες, βίντεο από ταινίες, συζητήσεις γενικού ενδιαφέροντος και πιο ιδιαίτερα κείμενα που αφορούν τις κοινωνικοπολιτισμικές διαστάσεις της γλώσσας και το χιούμορ. Να ολοκληρώσει την γραμματική: χρήση ενεργητικής και παθητικής φωνής, όλοι οι χρόνοι, υποτακτική απλή και συνεχής, προστακτική απλή και συνεχης, μετοχές, υποθετικοί λόγοι.

Γ1

Προαπαιτούμενο το επίπεδο Β2

Στόχος είναι η συζητήσεις, οι παρουσιάσεις και οι εργασίες πάνω σε διάφορα κείμενα από εφημερίδες ή βιβλία. Εμπλουτισμός λεξιλογίου πάνω σε αυτά τα θέματα. Γραμματικά φαινόμενα πιο εξειδικευμένα. Διαφορετικές διαλέκτους και αναγνώριση της καθαρεύουσας και της δημοτικής γλώσσας.

Γ2

Προαπαιτούμενο το επίπεδο Γ1

Ο σπουδαστής μελετά πολλά διαφορετικά θέματα, ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, εφημερίδες, στήλες από τον Τύπο, τα νέα ή ταινιές και σειρές, πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά. Τοπικούς ιδιωματισμούς, τοπολαλιές, διαφορετικές διαλέκτους, διάκριση καθαρεύουσας και δημοτικής γλώσσας, ρίζες λέξεων, παράγωγα. Φυσικός τρόπος ομιλίας – κανονικός ρυθμός.